Informatie over de kosten van vloerisolatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 22 Oct 2021

Kosten vloerisolatie aanbrengenWat zijn de kosten vloerisolatie aanbrengen? Elke soort van isolatie is altijd een goed idee in huis. Het vermindert je stookkosten, verbetert het klimaat, voegt waarde toe aan je huis en vermindert je CO2-uitstoot. Vaak moet je hier een aardig startbedrag voor hebben, maar deze kosten verdienen zichzelf vrij snel terug omdat je nu maandelijks geld bespaart. In dit artikel kun je lezen over de kosten van het aanbrengen van vloerisolatie, welke factoren invloed hebben op de prijs en hoe je kunt besparen op de kosten.

*Tip:
→ Vloerisolatie kopen? Ontvang gratis offertes en bespaar tot wel 30% op de kosten. Geheel gratis en vrijblijvend!

Vloerisolatie kosten

Hoeveel je betaalt voor vloerisolatie, hangt vooral af van het materiaal dat je kiest, de methode en het oppervlak. De volgende tabel geeft de kosten weer per vierkante meter voor verschillende isolatie-manieren, inclusief BTW, materiaal en arbeidskosten.

Soort  Prijs per vierkantemeter
Onder- of bovenkant v.d. vloer 30
Vloer renoveren €140

De isolatiemethode: vloer renovatie

De methode die je kiest wordt veelal bepaald door de staat van je ondervloer en of je een kruipruimte hebt of niet. Is je vloer in een slechte staat, dan is een vloer renovatie een idee. Mensen die vloerverwarming aan willen leggen kiezen hier vaak voor. Dit is de duurste optie, en geeft veel overlast in huis, maar je krijgt er een splinternieuwe vloer voor terug, met uitstekende isolatie en eventueel vloerverwarming die weer een groot aantal jaren mee kan gaan.

De isolatiemethode: isolatie aan de onderkant van de vloer

Heb je een kruipruimte die diep genoeg is om in te werken, dan is het de beste oplossing om de onderkant van de vloer te isoleren. Deze methode geeft je de minste overlast in huis, is het snelste gedaan en is zeer effectief. Via de kruipruimte wordt het isolatiemateriaal aan het plafond bevestigd, wat dus de onderkant van de vloer is.

De isolatiemethode: isolatie aan de bovenkant van de vloer

Als je geen kruipruimte hebt, en je ondervloer is niet aan vervanging toe, dan kan je altijd het isolatiemateriaal onder je huidige vloerbedekking leggen. Dit wordt het isoleren van de bovenkant van de vloer genoemd. Je kan het materiaal ook op de huidige vloer leggen meteen nieuwe vloerbedekking er op. In beide gevallen komt je vloer dus wel hoger te liggen.

Het materiaal

Er zijn een groot aantal isolatiematerialen aanwezig, voor verschillende doeleinden. Er zijn materialen met brandwerende kwaliteiten, geluiddempend, waterafstotend, warmtevasthoudend enzovoorts. Ook hebben ze verschillende isolatiewaardes en prijzen. De meest gangbare materialen zijn glas- en steenwol, piepschuim en PUR-schuim.

Het materiaal: glas- en steenwol

Glas- en steenwol zijn gemaakt van respectievelijk gerecycled glas en gesteente. Dit zijn de goedkoopste opties en worden erg veel gebruikt voor het isoleren van de vloer. Dit komt omdat je er snel mee kan werken, de isolatiewaarde goed is en ze ook nog een brandwerende functie hebben.

Het materiaal: piepschuim

Piepschuim, ook wel EPS genoemd, is erg licht en daarom makkelijk om mee te werken. Het isoleert goed, is in verschillende vormen te krijgen en is niet erg duur. Ook heeft water geen uitwerking op piepschuim. Het kan dus niet schimmelen en heeft daardoor een zeer lange levensduur.

Het materiaal: PUR-schuim

PUR-schuim is het duurste isolatiemateriaal dat je kan kiezen, maar de isolatiewaarde is het beste. Ook is het erg makkelijk aan te brengen en zet het een beetje uit terwijl het droogt waardoor het meteen alle kieren en gaten dicht. Dit moet gedaan worden door een gecertificeerd bedrijf. Je kan wel last hebben van geuroverlast tot een aantal dagen nadat het is aangebracht.

Hou de kosten laag

Welke keuzes je ook maakt, het isoleren van je vloer is zeer de moeite waard en betaalt zichzelf op den duur terug doordat je bespaart op de stookkosten. Er zijn een paar manieren waardoor je de kosten zo laag mogelijk kan houden.

  • Kies een regionaal isolatiebedrijf: veel bedrijven brengen tegenwoordig voorrijkosten in rekening. Deze kan je besparen door een plaatselijk bedrijf te kiezen om jouw klus uit te voeren.
  • Subsidies: soms zijn er regionale subsidies beschikbaar voor isolatiewerkzaamheden. Het kan zeer de moeite waard zijn voor je om dit uit te zoeken. Behalve dat, is er de landelijke subsidie energiebesparing eigen woning. Je kan hiermee wel tot 20 procent terugkrijgen van de totaalkosten, maar je moet dan wel twee of meer energiebesparende maatregelen uitvoeren.
  • Vloerverwarming: als je van plan bent om je vloer te renoveren, kijk dan of er budget is voor vloerverwarming. Daarmee verwarm je je huis erg geleidelijk en heb je nog minder gas nodig om het warm te houden.

Vergelijk offertes met onze vrijblijvende vergelijkingstool

Onze vergelijkingstool kan je helpen met het verzamelen van een aantal offertes voor jouw isolatieklus. Dit is de beste manier om uit te vinden welke opties je precies hebt. Je vult één keer je postcode in en een omschrijving van de klus, en de tool doet de rest. Heb je je offertes ontvangen, dan kan je deze in je eigen tijd met elkaar vergelijken en zo tot de beste beslissing komen wat betreft jouw vloerisolatie.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Dit is waarom je géén purschuim moet kopen

April 24, 2024

Dit zijn de gevaren van pur isolatie schuim als vloerisolatie.

€600 miljoen beschikbaar voor isolatiesubsidie in 2024

February 19, 2024

Goed nieuws voor alle huiseigenaren die hun huis willen isoleren en tegelijkertijd

ISDE ziet recordaantal subsidie aanvragen

January 30, 2024

Geweldig nieuws voor iedereen die bezig is met het verduurzamen van hun